ALOHA! Træna – Hawaii.
En reise på 100 år og 10 000 nautiske mil, fra Holmen til Honolulu

I 1898 forlater Theodor Holmen hjemmet i Træna kommune for å begynne en reise som tar ham til Honolulu, Hawaii. Theodor emigrerer som hundretusenvis andre nordmenn i 1800 og vender aldri tilbake til sitt barndomshjem.
Tre år etter Theodors avreise blir lillesøsteren Alma født. Alma vokser opp i Træna kommune og bor der til sin død i 1997. Dermed møtes aldri de to søsknene, men i 1925 får Alma et kamera i posten. Avsender: Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii.
Alma lærer å ta bilder, fremkalle og lage kopier. Hun dokumenterer livet på øygruppen, tar portrettbilder av trænværingene og sender bilder til broren i Hawaii, 10 000 nautiske mil unna. Deres brev- og bildeutveksling blir en personlig dokumentasjon av et helt 1900-tall, avbildet av to øyer i ulike deler av verden.

Historiene inkluderer utvandring, økonomisk oppgang, børskrakket, 2 verdenskrig og industrialisering. Da Alma dør i 1997, finnes internett, og i dag, 18 år senere, fotograferer vi og sender bilder til den andre siden av verden på et øyeblikk. Med prosjektet Træna – Hawaii ønsker vi å ivareta og formidle denne skildringen av et århundre med søsknene Alma og Theodor. Vi vil også gjøre en ny, oppdatert fotografering av alle trænværingene i dag, i Alma Sandøys ånd.

Du  kan se noen av alle bildene tatt av Alma her ovenfor, og hvor du kan lese brevene fra Theodor. Du kan også se alle bildene på  Flickr.

Hold deg oppdatert på www.facebook.com/traenahawaii og bidra gjerne med bilder under hashtag  #trænahawaii på instagram

Aloha!

 

Nå finnes alle bilder og brev digitalisert

hawaiibrev

Se alle bilder og brev fra Alma Sandøy og Theodor Holmen i Arkiv i Nordlands flickralbum. Der er mer enn 1000 fotografier fra Alma Sandøy og ca 100 brev fra Theodors reise.

 

Træna – Hawaii på Trænafestivalen

Under årets Trænafestival kunne du oppleve en del av Hawaii på Træna. Det var utstilling i Hjellan Beachbar, det ble guidet tur til Sandøy og utendørsutstilling av noen av Almas gamle fotografier rundt omkring på øyene. Man kunne også skrive brev til Hawaii, få seg en annanasdrink og et Hawaiisnack! Og så har det begynt å vokse palmer på Træna…ALOHA!

Brev-til-Hawaii Insta-contest Alma-utstilling  Hjellabild2