HAVET E MORDI 2.0

Vi inviterer landets mest innflytelsesrike unge ledere til et 48-timers HAVFORUM og til FESTIVAL på Træna 4-6. Juli 2018.

Lengden rundt hele norskekysten er over 100 000 km – det samme som 2,5 ganger rundt Ekvator. Langs denne blå tråden har grunnlaget for det aller meste av Norges verdiskapning blitt skapt. Norges nåtid og fremtid er avhengig av at vi forvalter det blå vinnerloddet vi har blitt utdelt fornuftig. Våre havområder og marine ressurser skal fortsatt forvaltes av kreative kystentreprenører med sans for eksport, utstyrt med en god porsjon fremtidsrettet risikovilje, langs prisverdige naturgitte forutsetninger – og med mange kloke hoder som tenker best sammen. Eventyrlige naturressurser forvandles til verdiskapning i møte med mennesker og ressurskompetanse. Tross vidt forskjellige kystsamfunn, kommer vi alle fra havlandet, og er nært forbundet av godene fra den samme kysten. Havet e mor di. Og havet e mora mi.

”Havet e mordi 2.0” vil utfordre unge næringslivsledere, journalister, direktører, politiske rådgivere, bloggere og debattanter, og inviteres til et Havforum om kystens betydning for framtidas Norge. Det globale samfunnet er i en brytningstid. Nærheten til ressursene i nord og et internasjonalt stadig mer iakttagende blikk nordover setter oss på nasjonal og internasjonal dagsorden. Hva vil trenges for å møte den markante befolkningsveksten, den økende politiske polariseringen, globale oppvarmingen og de radikale innovasjonene? Hvilket type lederskap preger dem som staker ut kursen som gir oss rom til omstilling? Hvordan er vi på forkant av morgendagens utfordringer, samtidig som vi håndterer dagens? Hvordan får vi bærekraftig arealforvaltning, forutsigbare transportsystemer, kompetent investeringskapital, framtidsrettede innovasjonssystemer og nasjonal påvirkningskraft?

Hvor? Dette vil gå av stabelen på Lovund og Træna, ytterst på Helgelandskysten. Lovund har bemerket seg som oppdrettsøya som nyter godt av en blomstrende næring. Træna er blant Norges eldste fiskevær og internasjonalt anerkjent for den årlige Trænafestivalen. To havsamfunn hvor kystens historie og fremtid smelter tydelig sammen.

Hvorfor? Vi trenger å sette agendaen for hvordan vi snakker om havet og kysten. Og vi ønsker gå sammen om å invitere neste generasjon aktivt inn i dialogen, slik at DE kan sette agendaen fremover. Velkommen til havgapet. Velkommen til Lovund, til Træna og Trænafestivalen.

Velkommen til #HAVETEMORDI 2018!

————

HAVET E MOR DI  2016

 

Havet e mor di – Kyst-ting med Norges ungdomspartier from Moa Björnson on Vimeo.

Havet e mordi har samlet lederne av Norges ungdomspartier – framtidens beslutningstakere – til et kræsjkurs i kystens betydning. Ytterst i havgapet fikk neste generasjons samfunnsbyggere tidenes innføring i våre blå muligheter og utfordringer når vi følger kystlinjen som går fra fortid til framtid i fiskeri- og kystnasjonen Norge. Kræsjkursen startet på Lovund den 6.juli og ble avsluttet på Trænafestivalen den 8.juli. Etter 48 timer med foredrag, dialog og workshops ble ungdomspolitikerne utfordret i et KYST-TING åpent for publikum, med debatt om framtidens store kystspørsmål. Se noen av liveopptaken her, og fortsett gjerne diskutere kystens fremtid under emneknaggen #havetemordi

Takk til alle deltakere, foredragsholdere, kystdebattanter og gjester!

MATERIAL FRA HAVET E MOR DI
LAST NED  PROGRAM I PDF HER

Pressemelding i word / Pressemelding,  i pdf
Kronikk av Siri Beate Arntzen (SALT) og Moa Björnson (Træna kommune).

 

 

TAKK TIL VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE
Havet e mor di er et samarbeid mellom Trænafestivalen, Træna kommune/TenkTræna og SALT, samt finansiørene Norsk olje og gass, Nordland Fylkeskommune, BRUS (Bodøregionens Utviklingsselskap), Mo Industripark og Maritimt Forum.